Strikkehygge

Strikkehygge

Strikkehygge

Her er nyhedssiden for Ho Strik.

Du vil også finde andet, så kig forbi en gang imellem

Strikkefasthed

StrikkerierPosted by Jane Johnsen 17 Apr, 2016 12:32:45

Strikkefastheden er alt afgørende, hvis du skal kunne passe det færdige arbejde.

Mange strikkere siger: ”Jeg strikker normalt”, JA det gør du, MEN det gør alle andre også.

For at synliggøre forskellen kan man for sjov, tage samme garn og samme strikkepind, og lade 5 strikkere lave en strikkeprøve, på samme antal masker og pinde, så vil man se, hvor forskelligt vi strikker.

Det gør alle vore gode designere også.

Jeg kan se, at bare de opskrifter jeg har, svinger strikkefastheden pr 10cm på en pind nr 3 fra 24m – 30m pr 10cm. Regner du det om til 80cm som fx brystvidden på en bluse, vil der være mellem 192m til 240m på omgangen – en væsentlig forskel. Så her kan man jo tydeligt se, at 30m – det må give en forskel på brystvidden.

Hvordan laver du så din strikkeprøve?

Skal du fx have 22m x 35p i strikkefasthed, det er vigtigt at bruge den strikkefasthed der er opgivet i opskriften – IKKE på garnets banderole…

Så skal du mindst slå 32m op og strikke 46 pinde.

Når det er gjort, så luk af, træk i det strikkede stykke, både på kryds og tværs.

Når det er gjort, så mål 10x10cm ud på det strikkede stykke, og tæl masker og rækker.

Har du færre masker pr 10cm, så strikker du for løst, og skal strikke på mindre pinde.

Har du for mange masker pr 10cm, så strikker du stramt, og skal strikke på en støre pind.

Lav igen en ny strikkeprøve, og se, om du nu rammer strikkefastheden.

Gør du ikke det, så prøver du igen, indtil du har den rette.

Strikkeprøven passer ikke i højden?

Mange oplever at man godt kan få strikkefastheden til at passe i masker, men ikke i pinde/rækker. Er du en af dem, så skal du vaske din strikkeprøve, glatte den ud, og lade den tørre. Når den er helt tør, kan du måle strikkefastheden.

Kan du ikke få den til at passe 100% i højden, skal du være opmærksom på, at når du strikker ærmer, at de ikke bliver for lange, da dit strik, vil give sig i længden, når du begynder at bruge det. ALT strik gi´r sig i brug, dit vil måske bare gi sig lidt mere.

Tip

Når du strikker i forskelligt uld, kan det være en god idé, at notere hvilken pind, du brugte til at opnå en given strikkefasthed. Så vil du stille og roligt finde ud af, hvilken pind du skal strikke på, for at ramme fx 22m pr 10cm.

Vask af strik:

Jeg har ikke nogen garner i min butik, som ikke har været vasket i min maskine ved mindst 30gr uldvask.

Her kommer strikkeprøverne til glæde, for du kan vaske dem, og se, om din maskine kan vaske dit strik. Er det ikke til dig selv du strikker, så bliver modtageren glad for strikkeprøven, da de jo også kan bruge den til at prøvevaske.

Når du har vasket dit strik, så tag det forsigtigt ud af maskinen og bred det forsigtigt ud på et håndklæde, og lad det tørre. Prøv at lade være med at hive for meget i det. Du skal kun trække forsigtigt i det, indtil det har de mål, du ønsker.  • Comments(0)//j.jjho.dk/#post194